Recensies:

Zo indringend en waarachtig mooi!

Dit boek van Vera Wijnveen, haar debuut, verdient het zo om gelezen te worden. Het is zo indringend en waarachtig. Zo in eenvoud geschreven, gemakkelijk leesbaar en vanuit haar eigen ervaringen en emoties, dat het mij ontroerd ... telkens weer moet ik zeggen, want ik lees het nu voor de tweede keer en dat wil wat zeggen, want ik lees zelden iets voor de tweede keer. Een aanrader is dit boek en ik zie uit naar haar volgende deel. Dit boek moet je gelezen hebben!

Goed, vermakelijk en bijzonder, intrigerend ook

''Bijzonder om zo in jouw wezen te kijken Vera ... Intrigerend ja, op seksueel gebied, wat een ontdekkingstocht. Hoe eenieder een eigen perspectief en ontdekkingstocht mag ervaren hier. Dat besef laat je me zien. Licht en energiek hoe je je bewustwordingsproces verwoord. De kwartjes die vallen terwijl je gewoon in dagelijkse zijn bezig bent, zo herkenbaar. Het leed van DES, wat goed dat je dit zo onder de aandacht brengt. Wat een moed. Wat een proces, vrouw! Nieuwsgierig naar meer, meer verweving van jouw proces met je belevenissen!''

Unieke schrijfstijl!

Inhoudelijk een mooi, sterk en geloofwaardig verhaal dat je door de vele wisselingen continue geboeid houdt.
Vera Wijnveen heeft een unieke schrijfstijl.
Voor mannen die het vrouw zijn beter willen doorgronden een aanrader.
Voor vrouwen en toekomstige boerinnen een must om te lezen.
Ik kijk nu al uit naar het vervolg (Antoine)

Geweldig, mooi geschreven, spirituele reis van een dappere vrouw (Inez)

Indrukwekkend!

Op vakantie de tijd genomen om dit boek te lezen. Wat een ontzettend mooi geschreven boek. Heel indrukwekkend. Zo mooi, eerlijk en open. Mooi onder woorden gebracht. Het heeft echt indruk gemaakt. Zeker het lezen over DES. Ik wist eigenlijk helemaal niet wat het was, maar dat is nu wel anders. Wat heftig zeg. En alle avonturen van Veer, heerlijk, spannend! Ik heb gehoord dat er een 2de boek komt, en kan niet wachten om verder te lezen!

Aanrader!

Met bewondering en verwondering heb ik dit originele, waargebeurde verhaal gelezen. Je wordt meegenomen in de intieme belevingswereld van een DES-dochter. Op meeslepende wijze onthult ze de grote impact van een noodlottige medische interventie op het leven van haar moeder en haar zelf. Openhartig en fijngevoelig beschrijft ze een moedig en krachtig gedragen leven waarin ze met name op het gebied van seksualiteit en vrouwelijkheid met de gevolgen van DES te maken heeft. Bijzondere omstandigheden in Noorwegen waar ze steeds met zwangerschappen en geboortes te maken krijgt, halen het emotionele oud zeer naar boven. De zwaarte wordt echter verlicht door haar humor en onverschrokkenheid waarin ze tevens haar kwetsbaarheid toont. Het boek is ook meeslepend en daarom ook weer jammer om het al uitgelezen te hebben. Een aanrader voor ieder, maar in het bijzonder voor mensen die zelf of in hun directe omgeving met DES te maken hebben.

Gedurfd!

Knap hoe de schrijfster al haar zielenroerselen en intieme details zo onbevangen, relativerend en met veel humor en zelfspot weet te omschrijven. Het heeft me van A tot Z geboeid en het einde was hilarisch!

 

"Hønk & Poppie", een persoonlijk verhaal over DES

De eerste recensie is binnen en wel van het DES Centrum. De eerste alinea's komen uit mijn boek, dan een alinea van uitgever Elikser en de laatste alinea is van Hanneke Nusselder, medewerker bij het DES Centrum. Bedankt, Hanneke! Ik ben er heel erg blij mee!

"Een baarmoeder zou toch de veiligste plaats op aarde moeten zijn. En de eerste weken verliepen voor mij ook probleemloos. Ik ontwikkelde geen syndroom van Down of een open ruggetje. Als Mama niet naar de gynaecoloog was gegaan, zou ik geboren zijn zonder ook maar één enkele afwijking. Maar helaas deed zij dat wel. Ze had al meerdere miskramen achter de rug en wilde er alles aan doen deze baby te behouden. Op dat moment was ik nog maar een klein speldenknopje.
Mama slikte de tabletjes met de onuitspreekbare naam di-ethylstilbestrol, door de arts kortweg DES genoemd. Twijfelen deed ze niet. Waarom zou ze? De arts had toch gezegd dat ze het bed niet hoefde te houden, zolang ze de tabletjes maar nam."

Vera Wijnveen vertelt in haar boek "Hønk & Poppie" wat de gevolgen zijn van het slikken van dit medicijn. Voor haar moeder, maar zeker ook voor haarzelf. Het bijzondere is dat ze dat verbindt aan haar leven op een boerderij in Noorwegen. Daar komt ze voortdurend in aanraking met zwangerschappen en geboortes. Van koeien en kalfjes weliswaar, maar het raakt haar tot in de bodem van haar vrouw-zijn. 

Het DES Centrum mocht het manuscript al lezen. "Het is een openhartig boek. Vera vertelt over de ziekte van haar moeder, over pijnlijke uitstrijkjes bij de gynaecoloog, over seks en over onrustige cellen. De artsen die haar behandelen kennen wij niet persoonlijk, maar de types die Vera neerzet in haar boek, zoals de dokters Poessimist, Do Dil en B.A. Gatel, zullen veel van ons herkennen. De schrijfster neemt ons mee in haar leven en vertelt hoe haar kijk op seksualiteit na diverse operaties verandert. Het verhaal is afwisselend emotioneel, grappig, pijnlijk, ontroerend en heftig."