Jarenlang had ik het idee dat Hønk & Poppie opgefleurd moest worden met vrolijke tekeningen. Dan dacht ik altijd aan de illustraties van Fiep Westendorp in de boeken van Jip & Janneke. Ik bleef erover dromen, maar ondernam nog geen poging een tekenaar te vinden. Het boek was immers nog maar voor de helft af. Vrienden dachten er anders over en stelden mij voor aan Frank Keiren. Na de kennismaking las Frank enkele hoofdstukken zoals: De bijsluiter, Veertje bij de radio, Baksteen door de ruit en de verhalen over de poesologen, tezamen toen nog met de hoofdtitel: Het DES-kruis.

Een tijd later ontving ik mail van Frank …’Ik ben erg onder de indruk van wat ik gelezen heb. Erg open en recht voor zijn raap, maar tegelijk ook beschouwend. Kan me er zo beelden bij vormen. Mijn complimenten. Ik ben bezig met schilderen. De eerste drie illustraties zal ik in de vorm van grote schilderijen maken in de stijl waarin ik nu werk. Dat ligt me toch het meest. Ik heb drie doeken opgezet en de eerste is zo goed als af. Ik verwacht je binnen twee weken foto’s te kunnen mailen van alle drie de doeken.’

Een paar weken later liet Frank me de volgende foto’s zien …

DES-kruis
DES-kruis, 140 x 100 cm

Foetus
Foetus, 100 x 120 cm

Meisje bij de koeien
Meisje bij de koeien, 140 x 100 cm

WOW! Wat ontzettend goed getroffen! Vooral het DES-kruis … Het kleine meisje en haar moeder in de zo typerende houding, de brandhaard rondom de foetus en de enge dokter op de achtergrond. Dat er ook nog een kruis over het hele schilderij loopt, is op de foto niet te zien (blauwe lijnen).
En dan die enge koeien in het laatste schilderij … Die passen zo goed bij de robotkoeien uit de nare droom, beschreven in het hoofdstuk: Hønk. Frappant, want Frank had dat hoofdstuk niet gelezen.

Voor meer informatie over de schilderijen of voor al het andere werk van Frank Keiren, kunt u terecht op zijn site.